Fotografie: Ralph Kloppenborg

Holistische massage in het algemeen

Bij spanningsklachten is de holistische massage een geschikte vorm om mee te werken. De massage heeft een diepgaande werking in het lichaam en stimuleert bewustwording van achterliggende oorzaken.

Door met aandacht contact te maken met het lichaam word je uitgenodigd om te voelen wat er zich afspeelt. Op fysiek niveau, maar vaak ook mentaal, emotioneel of zelfs op zielsniveau. Deze elementen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar al zijn we ons daar niet altijd van bewust. Is er één uit balans, dan werkt het door naar de andere niveaus. Andersom werkt het ook, herstel je de balans op één niveau dan zal dit ook een positief effect hebben op de andere.

Behandeling bij holistische massage

Intakegesprek

We beginnen met een intakegesprek waarin we jouw vraag (of klacht) uitdiepen. We vormen een beeld van de elementen in jouw leven die hierin een rol spelen. Ook hoor ik graag wat jouw verwachting of doel van de massage is, wat je ermee wil bereiken. Misschien heb je zelf nog vragen, die kun je altijd stellen.

Inmasseren: tijd om te ontspannen

Bij aanvang van de massage ligt het accent op ontspanning. Je lichaam kan wennen aan de aanraking, gedachten mogen langzaam zakken. Hiermee kun je met je aandacht helemaal in het moment komen.

Massage: tijd om te verdiepen

Vervolgens brengen we de aandacht naar een plek in jouw lijf waar je je in wil verdiepen. Vaak blijkt al uit het intakegesprek welke plek dat is omdat je daar spanning voelt in het dagelijks leven. Zijn er geen spanningen voelbaar dan komt er vanzelf een plek in de aanraking naar boven die aandacht wil. Op die plek kijken we waar precies voor jou ’lading’ voelbaar is. Je merkt dat je lichaam op deze plek reageert.

Vanaf die plek verkennen we de diepere lagen in je lichaam (de verschillende bindweefsellagen). We zoeken de laag op waarin de spanning voor jou goed waar te nemen is. Zo kun je de spanning verkennen. Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat er nodig is.

Feel Massagepraktijk - Wolfheeze - Integrale Massage

Zelfonderzoek

Een holistische massage is altijd een verkenning, een ontdekkingstocht. Ik kan waarnemen wat er gebeurt in het moment, maar de betekenis hiervan ligt in jou. Daarom zal ik je altijd stimuleren om zelf op onderzoek uit te gaan. Waar te nemen in jezelf wat er gebeurt, in je lijf, op welke plek, in je ademhaling en in je beleving. Aanwezig te blijven. Te voelen wat er nodig is om een volgende stap te zetten in je proces. Ik help je daarbij. Door te observeren, te spiegelen, je te leiden of júist niet en door vragen te stellen.

Het is jouw leven, jouw proces. Door zelf het onderzoek aan te gaan, zul je vaardiger worden in het luisteren naar jezelf. Waardoor je buiten de massagesessies om steviger in je leven staat en niet afhankelijk wordt van iemand anders om goed voor jezelf te kunnen zorgen. En om vrede in jezelf te vinden.

 

Laat je vooral inspireren wanneer je besluit jezelf beter te leren kennen. Ik heb een boekenlijst samengesteld die ik je van harte kan aanbevelen.

Wil je weten hoe anderen deze vorm van holistische massage hebben ervaren?